Oliwier sprzedaje w wakacje watê cukrow±, by zdobyæ wymarzony motocykl. Pomo¿esz?
Jak zarobić na swój pierwszy motocykl? Jak donosi "Dziennik Zachodni", 16-letni Oliwier z Sosnowca wpadł na pomysł, aby rozpocząć sprzedaż waty cukrowej przed sosnowieckim Egzotarium.
W przedsięwzięciu wspiera chłopaka samo Egzotarium, wynajmując mu miejsce do pracy. Oliwier Dziuba postanowił wykorzystać wakacje na zbieranie funduszy. Zarejestrował własną firmę i sprzedaje watę cukrową przed wejściem do ogrodu botaniczno-zoologicznego. Celem nastolatka jest zakup motocykla i opłacenie kursu prawa jazdy.
Oliwier już wcześniej chciał poznać, jak wygląda produkcja waty cukrowej, natomiast przed rozpoczęciem sprzedaży musiał ukończyć kurs oraz zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. "Sam kurs nie był trudny i trwał około godziny, a prowadził go sprzedawca maszyny do waty cukrowej" — mówi Oliwier Dziuba.
Cena jednej waty cukrowej to 8 złotych, dostępne są cztery smaki. Nastolatek swoją działalność rozpoczął w ostatni piątek (19.07). Watę cukrową sprzedaje w piątki i weekendy od 9:00 do 17:00. Już w pierwszych dniach nie mógł narzekać na brak klientów i pomimo krótkiego stażu planuje rozwijać swoją działalność, między innymi o watę cukrową w różnych kształtach.
Współpraca z sosnowieckim Egzotarium była kluczowa dla rozpoczęcia działalności przez Oliwiera. Tydzień temu chłopak zwrócił się do dyrekcji z prośbą o wsparcie. Po rozmowie, podczas której omówiono szczegóły współpracy, doszło do podpisania umowy. Władze Egzotarium poinformowały go także, w które dni półkolonie odwiedzają placówkę, co pomoże mu lepiej planować sprzedaż. To pierwsza taka inicjatywa w sosnowieckim ogrodzie botaniczno-zoologicznym, ale możliwe, że nie ostatnia.
Ktoś się wybiera do Sosnowca? Podajemy adres, gdzie można skosztować waty cukrowej, a przy okazji pomóc Oliwierowi zrealizować marzenie o własnych dwóch kołach. Centrum Edukacji Ekologicznej - Egzotarium znajduje się na terenie parku miejskiego im. Porucznika pilota Jana Fusińskiego w Sosnowcu. To ul. Marszała Józefa Piłsudskiego, numer 116. Smacznego! A za przedsiębiorczego Oliwiera trzymamy kciuki.
Komentarze
Poka¿ wszystkie komentarze